IOT LIVE SHOW

Kiállítás és konferencia

Helyszín: UP Rendezvénytér

2022. május 25-26.

SURVIOT Monitoring Kft.

Megoldás neve:

SURVIOT Mozgás- és deformáció monitoring platform

Megoldás célja:

A SURVIOT intelligens mozgás- és deformáció megfigyelő megoldásokat kínál építőmérnöki szerkezetek építéséhez és üzemeltetéséhez. A cél a működési hatékonyság és a biztonság fokozása.
A globális építőipari fellendülés és növekvő befektetések az építőiparba modern és kényelmes digitális IoT technológiát is használó megoldásokat követelnek, hogy növeljék a hatékonyságot és támogassák az élet-, környezet és vagyonbiztonság megteremtését. A jelenleg elérhető építés- és építmény szerkezeti monitoring megoldások nem támogatják az integrált és adatközpontú digitalizációt.
Ennek az űrnek a betöltésére a SURVIOT egy nyílt, integrált, felhasználóbarát építés- és épületszerkezet monitoring platformot kínál, mely független a szenzor gyártóktól, illetve hardver szenzor-adatgyűjtő megoldása által képes az adatok hatékony feldolgozására és eljuttatására a mérnökökhöz. Hardver- és szoftver megoldásunk az építőmérnöki műtárgyak építését támogatja, emellett választ ad szerkezetek és épületek utólagos szerkezeti monitoring igényeire is. A platform a szerkezet fizikai és környezeti paramétereit monitorozza közel valós időben az építmény teljes életciklusa alatt.
Jövőképünk, hogy a SURVIOT határait kiterjesztve egy olyan adatplatformot hozzunk létre, mely a projekt előkészítéstől a minőségbiztosításon át a BIM alapú üzemeltetésig digitalizál folyamatokat.
Egyedi lehetőségünk, hogy kombináljuk a legújabb szoftvermérnöki módszereket az építőmérnöki tudással az adatfeldolgozás és prezentáció terén.

Működés:

A SURVIOT integrált IOT hardver- és szoftverplatformja a következő 4 fő építőelemből áll:
Monitoring IoT POD-ok
A SURVIOT csapata által kifejlesztett automatizált érzékelők széles választéka, beleértve, de nem kizárólagosan, a PPK GNSS alapú mozgásfigyelést (SURVIOT GNSS POD), vízszint (vízoszlop) monitorozást piezoelektromos nyomásérzékelővel (SURVIOT Well POD).
Mérnöki platform
Mérnöki platform, amely integrálja az adatokat, melyekett a POD-ok és más harmadik féltől származó érzékelők (pl. meteorológiai állomások, geodéziai és geotechnikai eszközök) gyűjtenek és továbbítanak. Ez egy rugalmas, gyártófüggetlen háttérrendszert, amely az -adatgyűjtésért, -feldolgozásért és -elemzésért felelős.
Web interface
A felhasználók a mérések eredményeit webes felületen 3D térképek, grafikonok és táblázatok segítségével láthatják. Egyszerűen megjeleníthető, szűrhető és exportálható. A központosított adathalmaz csökkenti a kommunikációs költségeket, és segíti a döntéselőkészítést.
Jelentés készítés
Az időszakos, automatizált jelentéskészítés megkönnyíti a nyers adatok elemezhető információvá és intelligenciává alakítását. A testreszabható értesítések (e-mail, SMS, WhatsApp stb.) támogatják a döntéshozatalt és az azonnali cselekvést, amikor és ahol szükséges.
A SURVIOT felhő alapú, az IoT POD-ok ide juttatják el a szenzor adatokat. Az adattárház szemlélet biztosítja, hogy az adatok eredete és sorsa követhető. A rendser konténerizált moduljai teszik lehetővé a skálázódást.

Célcsoport:

A SURVIOT felhasználói az építők és építmény, épület üzemeltetők és tervezők akik az élet-, környezet és vagyonbiztonság biztonságra növelésére törekedve, minél hatékonyabban szeretnék feladatukat elvégezni. A célpiacunk az úgynevezett SHM (Structureal Health Monitoring) piac.
Célcsoportjaink a infrastruktúra építő cégek (mélyépítés), akik az építés során végeznek monitoring tevékenységet, az infrastruktúra üzemeltetők (pl. állami útüzemeltető), akik a rájuk bízott vagyon üzemeltetését végzik és biztosítják azok használhatóságát és optimális élettartamát. A beruházók, megrendelők átláthatóságot kapnak a SURVIOT-tól. Az egyetemek, mint tudásközpontok a mérnöki platform egyedi számításaival támogatnak minket, másrészt bizalmi tőkéjük segítheti a könnyebb bevezetést, hiszen szakértőként ők részt vesznek a komplexebb építmények tervezésében, ellenőrzésében. Célcsoportunk a tervezők, akik előírják az építéskor és az üzemeltetéskor végzendő monitoring tevékenységeket.
A SURVIOT földrajzi célpiaca első körben Magyarország, de az EU és közel-keleti piacok felé is nyitni szeretnénk a következő időszakban. A célpiacokon keressük a nagyléptékű építőmérnöki projekteket, melyek építésekor és üzemeltetés során a SURVIOT alkalmazható.

Üzleti modell:

Üzleti modellünk a Software as Service (SaaS). Bevételi forrásaink a szenzor- és adatgyűjtő értékesítés, az egyedi hardver tervezés és kivitelezés a szoftver testreszabás és telepítés, a szoftver szolgáltatási és a rendszerüzemeltetés támogatási bevétel.
Vevőinkkel a közvetlen kapcsolattartás kiemelt fontosságú, a bizalom növelése érdekében, ezért részt veszünk szakmai egyeztetéseken, konferenciákon, kiállításokon. Az online térben honlapunkra és LinkedIn, másodlagosan a Facebook kommunikációra támaszkodunk.
Pre-seed befektetőnk a Hiventures Tőkealap. Elnyertük az Európai Űrügynökség támogatását a SURVIOT fejlesztésébe, melynek során műholdas kommunikációt és radar műholdakkal végzett felszínmozgás vizsgálatokat fogunk végezni. Az 1 év lejártával további tőkebevonást is tervezünk a növekedési finanszírozására.
Az építőiparban a szerkezetekkel kapcsolatos biztonsági előírások folyamatosan szigorodnak. Ez a folyamat egyre hatékonyabb és egyre automatizáltabb szerkezet és környezet monitorozási tevékenységet követelnek. A szektor jogszabályi és mérnöki előírások szabályozzák.
A szabályozás különbözőségéhez igazodva a különböző műszaki paraméterek önkiszolgáló módon beállíthatók a felhasználók által. Minél szigorúbb a piac, annál nagyobb a monitoring tevékenység piaci potenciálja. A cégek versenyelőnyhöz juthatnak azáltal, ha a adatplatofrmként a SURVIOT-ot használják az információ belső megosztására, csökkentve a költségeket és növelve az átláthatóságok.

Referenciák:

A SURVIOT éles környezetben az M85 autópályán létesülő alagútépítésen üzemel 2020 eleje óta. A helyszínen több száz megfigyelt pont, 50+ GNSS szenzor, 3 geodéziai mérőállomás, 1 időjárás állomás, 28 épület dőlésmérő és 2 talajvízfigyelő kút adatait rögzítjük, feldolgozzuk és elemezzük. A rendszer 2 geodéta mérnök munkáját kiváltva, autonóm módon folyamatosan szolgáltatja az adatokat a helyszínen dolgozó mérnökök, az ellenőrök és a megrendelő számára a napi döntések támogatására.