IOT LIVE SHOW

Kiállítás és konferencia

Helyszín: UP Rendezvénytér

2022. május 25-26.

Mohanet Zrt.

Megoldás neve:

SmartAlarm

Megoldás célja:

A riasztók műszaki paradigmája nem csak a telepítői társadalmat osztja meg, hanem a rendszer üzemeltetőit is. Mindkét tábor hívői különböző szempontok szerint ítélnek meg egy riasztórendszert, és minden állítás a saját nézőpontjukból vizsgálva helyesnek mondható. Ezek okán a telepítők és az ügyfelek néha konfliktusba kerülnek meglévő véleményükkel, beállítottságukkal az ismereteik ellentmondásossága miatt, amit csak azzal tudnak feloldani, ha szemléletet és persze hozzáállást is váltanak. Minden változás egy újfajta megközelítéssel kezdődik, ahogy a MOHAnet legújabb fejlesztése, a SmartAlarm is.
A 4T koncepció:
- Távoli szoftverfrissítés
- Távprogramozás
- Távvezérlés
- Távfelügyelet
A SmartAlarm egy teljesen új termékként mutatkozik be a hazai biztonságtechnikai piacon és egyben a MOHAnet portfóliójában is. Számos telepítőnél, távfelügyeletnél és azok ügyfeleinél jelentkezett valós piaci igényként a távprogramozás és távvezérlés lehetősége, mely okostelefon és mobilnet igénybevételével hozzáférést biztosít a riasztórendszer partícióinak be- és kikapcsolásához, az egyes zónák kiiktatásához. A SmartAlarm elsődlegesen a meglévő elöregedett riasztóközpontok gyors és költséghatékony lecserélését, valamint azok zónáinak és partícióinak vezetékes és/vagy vezeték nélküli módokon történő egyszerű bővítését segíti.

Működés:

A SmartAlarm készülékből kétféle típust (master, slave) különböztetünk meg, amik csak kommunikációs képességükben különböznek egymástól.
A master (vezérlő) beépített 4G és LoRa kommunikációra képes eszköz. Az IP alapú GSM kommunikáció a távprogramozást, távvezérlést, távfelügyeletet és a távoli szoftverfrissítést támogatja, míg a LoRa az egymáshoz csatlakoztatott slave (bővítő) készülékek közötti rádiós kapcsolatot biztosítja, így a SmartAlarm slave egysége kizárólag LoRa modemmel rendelkezik.
Természetesen ez nem zárja ki a vezetékes master/slave egységek közötti kommunikációt sem. Egy SmartAlarm alapesetben 8 zónabemenettel rendelkezik, melyek képesek EOL, illetve DEOL ellenállások figyelésére, így támogatják a zónaduplázást, mellyel akár 16 zóna kezelése is megvalósítható. Egy masterhez maximum 5 db slave készülék csatlakoztatható rádiós (LoRa) vagy vezetékes (Can) kapcsolaton keresztül, így összesen 96 zónára bővíthetjük a teljes SmartAlarm rendszerünket, amit akár 32 partícióra oszthatunk. A partíciókhoz pedig 250 felhasználónak biztosíthatunk teljes vagy részleges hozzáférést.
Az egyes kommunikációtípusok tetszőlegesen kombinálhatók. A megoldásunk egységei így egyszerre vezetékes és rádiós (LoRa) kapcsolaton keresztül is képesek egymással kommunikálni. A SmartAlarm önállóan is üzemeltethető SIM kártya és mobil alkalmazás segítségével, de távfelügyeleti szolgáltatással is igénybe vehető.

Célcsoport:

A SmartAlarm elsődlegesen a meglévő, elöregedett riasztóközpontok gyors és költséghatékony lecserélésében érdekelt, de természetesen új riasztóközpont kiépítésére is tökéletesen alkalmas.
Felhasználói oldalról nézve többlakásos társasházak, vagy vidéki ingatlanok esetében, ahol a lakóépületen kívül több különálló melléképület is található rugalmasan járul hozzá azok védelméhez. Ugyanúgy tökéletesen használható több épülettömbből álló irodaházak védelmére is.
A SmartAlarm riasztórendszer távfelügyeleti szolgáltatás nélkül is megvásárolható és üzemeltethető. Ez esetben a felhasználó az okostelefonján futó MonitoringBook Home távfelügyeleti applikációból (iOS, Android) értesül a rendszerét érintő eseményekről. Az alkalmazásból ki- és be tudja kapcsolni a riasztóját, valamint igény szerint kiiktathatja az egyes zónáit és partícióit is. Vészhelyzet esetén GPS koordinátával társított pánikjelzés küldhető az alkalmazásból a többi családtag és a távfelügyelet számára.
Szolgáltatói szempontból nézve a SmartAlarm a távfelügyelt ügyfelek esetében új lehetőséget kínál az elöregedett, téves riasztásokat generáló riasztóközpontok költséghatékony lecserélésére.
Új érdeklődés esetén pedig - a kevesebb elektronikai komponenseknek köszönhetően- kedvezőbb árfekvésű megoldást biztosít az ügyfeleknek, miközben lényegesen több funkcionalitást és értéknövelt szolgáltatást kínál, mint piaci versenytársai.

Üzleti modell:

A SmartAlarm elsősorban a távfelügyeleti szolgáltatókat szólítja meg, mert azok ügyfelei számos elöregedett riasztórendszerrel rendelkeznek, melyek cserére szorulnak. Műszaki ismeretükkel hatékonyan képesek ügyfeleik meglévő riasztórendszereit lecserélni, vagy a megoldás segítségével újakat kiépíteni.
Ebből következik, hogy a SmartAlarm elsődleges célcsoportja távfelügyeleti szolgáltatók, akikkel a MOHAnetnek jelenleg is élő szerződése van az átjelző készülékek és távfelügyeleti platform üzemeltetése okán.
A SmartAlarm másodlagos célcsoportja a független telepítő vállalkozások, akik a kedvező ár-érték arány miatt ezt a modulárisan bővíthető riasztóközpontot választják ügyfeleiknek, amihez gyártófüggetlen külső egységeket (érzékelőit, olvasóit) is illeszthetnek. Az értékesítést és az oktatást a SmartAlarm Demo Board segíti. A telepítők élőben kipróbálhatják a rendszer konfigurálásának gördülékenységét. Az ügyfelek pedig működés közben láthatják a SmartAlarm és a kapcsolódó távfelügyeleti applikációnak a működését, egyben a fizikai és a virtuális távvezérlők, valamint az RFID olvasó együttes használatát.
A SmartAlarm központot egy összegű díjért értékesítjük viszonteladói rendszerben. A kapcsolódó SIM és adatforgalmi szolgáltatást pedig - felhőszolgáltatással kiegészítve - havi előfizetéses konstrukcióban biztosítjuk szintén viszonteladóinkon (távfelügyeleti szolgáltatók, biztonságtechnikai üzletek, független telepítő vállalkozások) keresztül a végfelhasználók számára.

Referenciák:

A Mohanet infrastruktúrájának működését, a rugalmasságát, nyitottságát, hardveres és szoftveres megoldásait közel 120 partnerünk értékeli egész Magyarországon. Jelenleg több mint 32.000 készülékünk van aktív használatban a partnereinknél. Nem csak a portfóliónkban szereplő listás készülékeinkről van szó, hanem egyedi megoldásainkról is. A SmartAlarm egy teljesen új termék, aminek a piaci bevezetése az IoT Live Show-val egy időben indul.