IOT LIVE SHOW

Kiállítás és konferencia

Helyszín: UP Rendezvénytér

2022. május 25-26.

Albacomp RI Kft.

Megoldás neve:

AEGIS eCall automatikus segélyhívó eszköz használt gépjárművekbe

Megoldás célja:

A statisztikák szerint Európa-szerte évente közel 2500 ember szenved halálos autóbalesetet, és ennek sokszorosa súlyos sérülést. Baleset esetén az első óra, a segítség gyors kiérkezése nagy jelentőséggel bír. Az Európai Unió eCall segélyhívó rendszere automatizálja és a baleset helyének azonosításával hatékonyabbá teszi a 112 központokon keresztül a segélyhívást.
Bár az eCall segélyhívó rendszer 2018 tavasza óta minden újonnan engedélyezett jármű esetében kötelező, a 10–15 éves, e-segélyhívó funkcióval nem rendelkező használt autók jelentős része továbbra is forgalomban marad az európai utakon.
Küldetésünk az volt, hogy kifejlesszünk egy járművekbe utólagosan beépíthető eCall segélyhívó berendezést és szolgáltatást használt járművek számára, hogy semmilyen hátrány ne érhesse a használt gépjárművek tulajdonosait, sofőrjeit és utasait, így az AEGISel megadhatjuk ugyanazokat a feltételeket, mint amelyeket az új járművek használói élvezhetnek.
Bár az AEGIS SIM kártyát tartalmaz, eCall felhasználás során kizárólag baleseti riasztási helyzetben kapcsolódik a mobilhálózatra, így a jármű, illetve vezetője nem válik követhetővé, valamint baleset esetén sem szolgáltat semmiféle sebességre vagy a baleseti körülményre vonatkozó adatot.
Az Aegis ugyanakkor a közvetlen vészriasztások mellett rendelkezik egyéb opcionális biztonsági, vagyonvédelmi értéknövelt szolgáltatásokkal – így ez ebben érdekelt felhasználók vagy akár a biztosítótársaságok érdeklődésére is számot tarthat.

Működés:

Az Európai Unióban ma már csak eCall automatikus 112 segélyhívó eszközzel felszerelt új autótípus engedélyezhető, melynek célja a baleset helyszínének azonosítása révén a mentési folyamat felgyorsítása. Az Albacomp AEGIS gépjárművekbe utólag beszerelhető, a jogszabályoknak tanúsított módon megfelelő eCall fedélzeti eszközével a használt gépjármű tulajdonosok is élhetnek az eCall rendszer adta biztonsággal.
Az Albacomp „AEGIS” márkanevű eCall fedélzeti segélyhívó eszköze teljes mértékben autonóm, az összes szükséges érzékelővel felszerelt, így bármilyen (akár régi gyártású) járműtípusba utólag beépíthető.
A szabályozásoknak megfelelően személyi sérülés, vagy súlyosabb anyagi kár kockázatát jelentő baleset észlelése esetén automatikusan elküldi baleset körülményeit – így a pl. GPS-koordinátákat, a baleset idejét, az üzemanyag típusát és a gépjármű azonosítóját – a 112-es hívószámra, felgyorsítva ezzel a mentési folyamatot. Ezzel egy időben az autót, a vezetőt automatikusan összeköti a 112 segélyhívó központ telefonos diszpécserével, így a balesetet szenvedő szóban pontosíthatja, ha szüksége van a mentőre, műszaki segítségre, vagy ha mégsem súlyos a baleset, arról is tájékoztatást adhat. Az eszköz ezen túlmenően – pl. rosszullét esetén – lehetőséget nyújt kézi aktiválással történő riasztásra is.

Célcsoport:

Az Albacomp AEGIS gépjárművekbe utólag beszerelhető, a jogszabályoknak tanúsított módon megfelelő eCall fedélzeti eszközével a használt gépjármű tulajdonosok is élhetnek az eCall rendszer adta biztonsággal.
Bár az eszköz mobil SIM kártyát tartalmaz, eCall felhasználás során kizárólag baleseti riasztási helyzetben kapcsolódik a mobiltelefon-hálózatra, így a jármű, illetve vezetője nem válik követhetővé, valamint baleset esetén sem szolgáltat semmiféle sebességre vagy a baleseti körülményre vonatkozó adatot – így a személyiségi jogok nem sérülnek, senkit nem fenyeget a „nagy testvér figyel” kockázat.
Az Aegis ugyanakkor a közvetlen vészriasztások mellett – a felhasználó döntése szerint – rendelkezik egyéb opcionális biztonsági, vagyonvédelmi értéknövelt szolgáltatásokkal – így ez ebben érdekelt felhasználók, flottakezelők vagy akár a biztosítótársaságok érdeklődésére is számot tarthat. Ezzel lehetséges pl. eltulajdonítás esetén az autó pozíciójának meghatározása vagy akár a felhasználás alapú biztosítás műszaki alapjainak megteremtése.

Üzleti modell:

Az Albacomp a létrejövő terméknek nemcsak a szoftver- és eszközfejlesztését, de a gyártását is házon belül végzi. A régióban ismereteink szerint mi gyárthatjuk az egyetlen, autókba utólag is beépíthető, eCall szabványoknak megfelelő segélyhívó rendszert, így egy magyar fejlesztés mentheti meg százak vagy akár ezrek életét is az európai utakon.
Az eszköz felhasználója lehet a jármű magánszemély tulajdonosa, cégek vagy flottakezelők, illetve lízingcégek vagy biztosító társaságok, akik a végfelhasználóknak biztosíthatnak plusz szolgáltatást. A készülék megvásárolható beruházásként vagy bérleti konstrukcióban, a kommunikációs költsége minimális havi díj mellett biztosítható.
Az Aegis a közvetlen vészriasztások mellett rendelkezik egyéb opcionális biztonsági, vagyonvédelmi értéknövelt szolgáltatásokkal, illetve alkalmas akár külső eszköz állapotának figyelésére vagy vezérlésre, a vezető azonosítására – ezen értéknövelt szolgáltatások plusz havi díj ellenében vehetők igénybe.

Referenciák:

Az Aegis eCall eszköz megfelel az EU és ENSZ eCall alkatrészek típusjóváhagyási követelményeinek, melyet a TÜV Rheinland Kraftfahrt GmbH. hivatalos vizsgálati jelentése tanúsít.
Az eszközzel a TÜV Rheinland–KTI Kft. által igazolt sikeres éles tesztet végeztünk a hazai 112 segélyhívó központtal.
SZTNH használatiminta-oltalom.
Díjaink:
- Európai Unió: 2017. év három legsikeresebb EU-beruházást képviselő hazai projekt.
- 100 Magyar Találmány és Fejlesztés 2021
- Highlights of Hungary jelölt 2022.