IOT LIVE SHOW

Kiállítás és konferencia

Helyszín: UP Rendezvénytér

2022. május 25-26.

Rubin Informatikai Zrt

Megoldás neve:

AIoT - Fókuszban az energia

Megoldás célja:

Az energiagazdálkodás stratégiai kérdéssé vált, a gáz és az áram ára az elmúlt időszakban többszörösére nőtt és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog. Energiamenedzsmentre épülő megoldásunk az AI és az IoT ipari szegmensek által meghatározott felhasználási területek igényeit és megoldásait összekapcsoló, a KPMG által 2018-ban stratégiába foglalt AIoT képességek biztosítását tűzte ki célul. Az AIoT jelenlegi fő kérdése, hogy a szinte határtalan potenciális megoldás halmazból azonosítsa a legfontosabb megoldandó probléma területeket, a gyökeresen új együttműködésre nyitott piaci szereplőket, valamint a bevonható finanszírozást. Az újonnan megnyíló lehetőségek az IT és a felhasználási területek szaktudásainak összehangolásával aknázhatók ki. Az így meghatározott feladatok megoldása számos kompetencia összehangolásával érhető el. A megoldás tartalma:
- iteratív műszaki felmérés és megoldás keresés;
- pályázati finanszírozás bevonása;
- mérő, adatgyűjtő és beavatkozó HW portfolió;
- szükséges új hardverek fejlesztése;
- adatátviteli opciók optimalizálása;
- adatgyűjtő rendszerek integrációja;
- szakértői és AI adatelemzés, modellezés;
- szoftver keretrendszer és komponensek biztosítása;
- vezérlő elemek integrációja;
- átfogó projektmenedzsment.
A megoldás szemléltetésére több projektet hoztunk különféle piaci területről.
Egyedi megoldásaink az energiamegtakarításon keresztül önmagukban is értéket képviselnek, azonban általánosításukkal kiszélesítjük az IoT és AI szegmens üzleti terét.

Működés:

Az AIoT megoldásunkkal egy nagy beruházás igényű energiamenedzsment megoldást váltottunk ki. Egy pékség esetén a fogyasztónkénti gázmérés költséges. Első lépésként a pékárú és az IT mérés-adatgyűjtő tudás területek kölcsönös megismerése és összehangolása történt meg. Előállt a pontos feladat-meghatározás és a megoldási terv. Ez segített a források megteremtésében. A kivitelezés első lépéseként egyedi, könnyen szerelhető, kis helyigényű, dedikált, lokális rádiós hálózathoz is kapcsolható, olcsó IoT bekapcsolás érzékelőket fejlesztettünk. Ezek mérés koncentrátoron keresztül kapcsolódnak egy felhő alapú adatgyűjtő rendszerhez. A rendszer AI módszerekkel, a bekapcsolási mintázatok elemzésével a főmérő adatait az egyes technológiai ciklusokra arányosítja, ezzel meghatározva a fogyasztást és a költségeket. A központi adatgyűjtő és a felhő megoldás közötti kapcsolatot mobil adatátvitel biztosítja. Az összegyűjtött adatokat a Rubin Energiamenedzsment cloud rendszerrel dolgozzuk fel. Ezáltal az egyedi beruházás és a folyamatos üzemelés költségszintjeit sikerült a kitűzött határok alatt tartani.
Ügyfelünknél 25 gázmérő telepítésére lett volna szükség, kb. 5 mFt-értékben. Helyette a projekt megoldásával ez a költség ennek töredéke lett, valamint havi 2 millió Ft megtakarítást eredményezett.

Célcsoport:

Négy nagyobb célcsoportunk van azon belül pedig szegmenseket határoztunk meg.
1. Mindazon piaci szereplő -ágazattól függetlenül-, akik digitalizáció útján, optimalizált megoldást szeretnének a technológia-specifikus problémáikra.
2. Nagyvállalatok: 250 + alkalmazottal és kiterjedt hálózattal (telekommunikáció, energetika, szolgáltató).
Közös jellemzőjük, hogy felügyeleti részrendszereket alkalmaznak, amelyek gyakran tartalmaznak önmagukban is működőképes hardvereszközöket (merőeszközök, védelmi eszközök, kommunikációs eszközök, stb.) és szoftvereket (felügyeleti és elemzőprogramok, stb.). Ismerik az AI és IoT területeket.
3. Innovatív termelő KKV nagy energiafogyasztással, havi energiaszámla 3 millió Ft felett
Céljuk versenyelőny létrehozása az olcsóbb termékelőállítással, rendszer-optimalizációval.
Termelőipari vállalat számára, ahol az energia-felhasználás magas komplexitású folyamatok mentén valósul meg, módszertani támogatás szükséges az említett folyamatok áttekintéséhez és elemzéséhez, illetve az analízis eredményeként kapott kívánatos profil vállalati bevezetéséhez.
4. Almérősítésre kötelezett vállalatok
Magyarországon a „kötelező almérősítési” rendelet nagyságrendileg 15 000 céget érint. A rendszerünkkel a törvényi előírásoknak gyorsan és alacsony beruházási költség mellett megfelelhetnek az almérésre kötelezett vállalatok és ennek eredményeképp optimálisabb energiaköltségekkel üzemelhetnek

Üzleti modell:

Megoldásunk segíti a piaci szereplőket, hogy energiaprofiljukból kellő mennyiségű adatot gyűjtve, optimalizációs döntéseket hozhassanak, azokat automatizálva, hatékonyabban működjenek. A Rubin megalapozta azt a soktényezős digitalizációs kompetenciát, amely biztosítja a célok elérését - IT oldalon. Ám az egyedi igények megfogalmazása, már ágazatra jellemző szaktudást is igényel: az üzleti modellünk a kétféle „D- tudás” - Digitalizációs és Domain- egyesítésére épül. A Domain-t keressük, hogy kiteljesíthessük a folyamatot. A piaci mozgás nehézsége, hogy a megoldandó problématerek bár léteznek, bejáratott megoldások még nem, ráadásul azok csakis együttműködéssel tudnak létrejönni, legalább 2-4 stakeholder (sh) részvételével: A Rubin digitalizációs kompetenciával rendelkezik (sh1), ám szükség van arra a szereplőre (sh2), aki ismeri a speciális ágazati kihívásokat, a finanszírozóra (sh3), ill. szükség van az ügyfélre, ahol a projekt implementálásra kerül (sh4). A megoldás kétszintű: Az első pilot szakaszban K+F projekten keresztül valósul meg a felek együttműködése. Ha a projekt külső finanszírozási forrás igénybevételével (sh3) történik, az ágazati belépési küszöb kellően alacsony maradhat. A pilot kiértékelésével létrejön számos értékelési pont, azokat szintetizálva, értékes termék(mag) jön létre, amely megnyitja az akvizíciós szakaszt, célpiacokat teremtve a szegmens további szereplői körében. A stakeholderek mindezt megállapodások alapján osztják meg. Ez a Rubin „kék óceánja”.

Referenciák:

Rubin EM rendszert választották:
Antenna Hungária, BOS Automotive Products Magyarország, CEZ, E-ON, Fehrer Hungaria, Flextronics, GLOBUS, Graphisoft Park, Hankook, Hungary Meat Kft., JABIL, Jüllich Glas Holding Zrt., Magyar Telekom, Mitsuba Automotive Systems of Europe Ltd., MTA, Nass Magnet Hungária, NOBILIS Első Hazai Zrt., Ongropack Kft., Origo, Pek-Snack, Signify Hungary Kft., Savencia, Trivium Packaging Hungary Kft., Uzsoki Kórház, Vita-Sütő Kft., Vodafone, Wewalka, Wiesbauer-Dunahús