IOT LIVE SHOW

Kiállítás és konferencia

Helyszín: UP Rendezvénytér

2022. május 25-26.

WegaTech Kft.

Megoldás neve:

Veesion Intelligens Árufelügyeleti Rendszer

Megoldás célja:

Nagyságrendileg 100 milliárd forint az az összeg, amit ma Magyarországon szervezett bűnözői körök biztosan ellopnak az üzletekből, áruházakból.
A kiskereskedelem folyamatosan keresi azokat az innovatív megoldásokat, amelyekkel hatékonyan képesek fellépni az áruházi tolvajok ellen. Sajnos a különböző, egymástól árubiztonsági kérdésekben lényegesen eltérő kiskereskedelmi szegmensek mindegyikében univerzálisan használható áruvédelmi módszer nem létezik.
Elérhető azonban egy olyan új módszer, amely a mesterséges intelligenciát állítja az árubiztonság szolgálatába. A Veesion rendszert alapcélja a bolti, áruházi lopási veszteségeket drasztikus csökkentése. Ehhez egy eddig nem használt technológiát, a mesterséges intelligenciát hívja segítségül.
Az eddig elkészült verzióban néhány, összességében jelentős súllyal bíró bolttípus problémájára kínál hatékony megoldást. Segítségével az áruházak jelentős lopási veszteségektől mentesülnek, megszabadíthatók a visszatérő tolvajoktól. Alkalmazásával hatékonyan váltható ki az emberi munka, csökkennek a biztonsági költségek, növekedik a profit.
Az összességében gyors megtérülést kínáló rendszer fejlesztési irányai között újabb és újabb kiskereskedelmi ágazatok szerepelnek.
A mesterséges intelligencia folyamatosan fejlődő kollektív tudata pedig az egyre precízebb észlelés, pontosabb működés felé tereli a rendszer működését.

Működés:

A megoldás az üzlet, az áruház meglévő kamerarendszerének digitalizált képeit hívja segítségül. A rendszer intelligens videó analitikája a bolti lopásokhoz kapcsolható, azokra jellemző mozdulatsorok elemzésével lényegében kiválogatja és, néhány másodperc elteltével, értékelésre a felhasználó elé tárja a gyanús helyzeteket. Ezek a valójában riasztást szolgáló üzenetek mobil applikációkon, vagy számítógépen keresztül, képi formában, akár HD minőségben is megtekinthetők.
A rendszer motorját jelentő mesterséges intelligencia öntanuló rendszerének fejlődéséhez az események gyors, egyszerű kérdéseken keresztül megvalósuló értékelése is szükséges. Ezeket egyszerű formában, 1-2 másodpercben, már a riasztás beérkezése során megtehetjük.
A megoldás észlelési kőrébe olyan mozdulatsorok tartoznak, amelynek végén termékek tűnnek el egy emberi test felületén, a ruházatban, táskákban, vagy egy babakocsiban, de riasztást okoznak az üzlettérben lezajló étel- és italfogyasztások is.
A rendszer valós időben dolgozik, így a gyanúsként értékelt helyzetekről érkező riasztások még az áruházban érik az elkövetőket. Segítségükkel lehetőség nyílik az azonnali beavatkozásra és az elfogásra.

Célcsoport:

A Veesion rendszer célcsoportjaként olyan áruházak nevezhetők meg, amelyek a hagyományos, szabadpolcos, önkiszolgáló struktúrában működve végzik kereskedelmi munkájukat. Felépítésük közös jellemzője, hogy a magas, leginkább fém polcsorok és közöttük hosszabb folyosó szakaszok váltakozva követik egymást. Ez a belső elrendezés kedvező észlelést biztosít a rendszer működtetése során. Többségük már rendelkezik valamilyen IP, vagy legalább digitális rögzítővel kiegészített analóg videó megfigyelő rendszerrel, tehát a ezekkel együttműködésben gazdaságosan üzemeltethető.
Jellemzően ezek a következő bolttípusok:
Szuper- és hipermarketek.
A megoldás eddig bevezetett működési sajátosságaihoz igazodva a szupermarketek, hipermarketek jelentik a legfontosabb felhasználási lehetőséget. Termékeik jelentős része, áruvédelmi szempontból, az erősen veszélyeztetettek közé tartozik. Ráadásul a kis üzletek számára a hagyományos áruvédelmi megoldások, humán erőforrás hiányában, nem jelentenek hathatós megoldást.
Barkácsáruházak.
A magaspolcos és folyosós belső elrendezés ezekben az üzletekben is kedvező észlelést működést. A hatalmas, zegzugos belső terek szinte megkövetelik egy fejlett CCTV rendszer meglétét. A veszélyeztetett és szerteágazó termékkör pedig elvárja a hatékony és gazdaságos védelmet.
Drogériák.
Az elegáns, kellemes vásárlói hangulatot teremtő üzletek belső elrendezése ideális észlelési körülményekkel kecsegtet. A veszélyeztetett termékkör pedig hatékony védelmet követel.

Üzleti modell:

A Veesion Intelligens Árufelügyeleti Rendszer folyamatosan fejlődik. Az innováció zálogát a gyártó cég a havi licence díjas üzleti modellben látja biztosítottnak.
A készülék havi költségei alapvetően a csatlakoztatott kamerák számától és az együttműködési szerződés futamidejétől függ.

Referenciák:

A Veesion Intelligens Árufelügyeleti Rendszer a 2022-es év elején került piacra.
Hazai forgalmazása a WegaTech nevéhez fűződik.
E rövid idő alatt az alábbi referenciákkal gazdagodott a Veesion felhasználók tábora:
Carrefour, Spar, Intermarché, franprix, SUPER U, MonoPrix, Naturalia, PharmaBEST, Aprium Pharmaie, 7Eleven, Nisa, Budgens, ACE, Premier, Costcutter Supermarket Groups, IGA, Londis, GroceryOutlet, Intersport