IOT LIVE SHOW

Kiállítás és konferencia

Helyszín: UP Rendezvénytér

2022. május 25-26.

Iot Hungary Zrt.

Megoldás neve:

Smart Road System

Megoldás célja:

Az Európai országokban a gyalogátkelőhelyeken és a kerékpárutakon történt halálos balesetek aránya a 2017-es adatok alapján elérte, sőt meghaladta a 47%-ot. Megoldásunk célkitűzése, hogy javítsunk ezen az arányon és minél több ember életét tegyük biztonságosabbá. Ezért fejlesztettük ki Smart Road System néven azt a figyelmeztető, fényjelző rendszert, amely gyalogátkelőhelyekhez és kerékpárutakhoz készült, elsősorban balesetmegelőzési céllal. A saját fejlesztésű, magyar gyártású, aktív szenzorokkal rendelkező intelligens átkelőhely fő feladata a közlekedésbiztonság javítása, a gyalogosok és kerékpárosok védelme, valamint a közlekedésszervezés támogatása.
A rendszer LoRaWAN adatkapcsolattal rendelkezik. Ez egyrészt hiba esetén automatikusan jelez a karbantartó személyzetnek, másrészt nyomon követhető, naprakész, órára lebontható forgalmi statisztikát biztosít a kereszteződés gyalogos és kerékpáros forgalmáról. Ezen felül távolról változtathatóak a működési paraméterek, nem szükséges a helyszíni beavatkozás, ezzel időt és pénzt lehet megtakarítani. Igény esetén helyi okos város rendszerekbe is integrálható.
A rendszer könnyen telepíthető, nem igényel külső villamos energia csatlakozást (akár napelemről is működtethető) vagy az útburkolat megbontását. Ezáltal alacsony a bekerülési és fenntartási költsége. Szükség esetén akár könnyedén áttelepíthető új helyszínre is. Növeli a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságérzetét, segít az autósoknak, statisztikát ad az üzemeltetőnek.

Működés:

Gyalogosátkelőre telepített kivitel: A védelmi rendszer aktív szenzorok segítségével érzékeli a járdán közeledőket, akik áthaladási szándékáról az út mellé telepített aktív LED-es oszlopok villogása figyelmezteti a járművezetőket. Amikor a gyalogos eléri a gyalogátkelőhelyet, a telepített szenzor bekapcsolja az átkelőhely mellé telepített LED-es jelzőoszlopokat, majd a gyalogosok átkelése után az időzítő áramkör lekapcsolja az oszlopok jelző fényeit. A rendszer fénymérővel van ellátva, ezért nappal erősebben, éjszaka lágyabb fényerővel villog. A rendszer kiegészíthető oszlopra szerelt LED-es táblával is, mellyel növelhető a biztonság.
Kerékpárútra telepített kivitel: Amikor a kerékpárúton közlekedő kerékpáros eléri a kereszteződést, a szenzor bekapcsolja az átkelőhely mellé telepített LED-es jelzőoszlopokat, ezzel jelezve az úton közeledő járművezetőknek, hogy a kerékpárúton kerékpáros közeledik. Az áthaladás után az időzítő áramkör lekapcsolja az oszlopok fényeit, majd várja az újabb kerékpárosok érkezését. A rendszer fénymérővel van ellátva, ezért nappal erősebben, éjszaka lágyabb fényerővel villognak az oszlopok. A rendszer kiegészíthető oszlopra szerelt LED-es táblával is, mellyel növelhető a biztonság.

Célcsoport:

A Smart Road System elsődleges célcsoportját az önkormányzatok, települések jelentik, ugyanakkor a rendszer könnyedén telepíthető útkezelők, bevásárlóközpontok, ipari területek számára is. A megoldás egyik része a balesetmegelőzés, de a rendszer továbbfejleszthető intelligens útlezárás kiépítésére, forgalomszámlálásra és sebességmérésre is. A rendszer lehetővé teszi a közlekedési statisztikák, a gyorshajtási tendenciák megismerését is, valamint segít a forgalomirányításban, a frekventált útvonalak megállapításában is.
A LoRaWAN technológia előnye, hogy alacsony az energiafogyasztása, így akár napelemmel is tud működni a kommunikáció a központ és a kihelyezett eszköz között. Fontos előny, hogy az útszakasz bontása nélkül, akár rövid időn belül is telepíthető, sőt, akár időről időre áthelyezhető.
A rendszer integrálható komplex smart city projektekbe is, illetve összeköthető más adatvezérelt megoldással.

Üzleti modell:

A Smart Road System egyszeri költsége tartalmazza a helyszíni felmérést és a telepítést, a távmenedzsment szolgáltatást. Ajánlott kiegészítő a rendszeres karbantartás, melynek gyakorisága a telepített eszközök számától és funkciójától is függ. A telepített rendszerre 3 év garanciát vállalunk.
A megoldás abban az esetben is hasznos, ha a forgalomirányítás átszervezése, a balesetveszélyesebb kereszteződések átalakítása a cél. Lényegesen költséghatékonyabb, mint pl. egy jelzőlámpás kereszteződés telepítése, így sok esetben egy ilyen lépés helyett vagy előtt is alkalmas lehet a közlekedésbiztonság fejlesztésére.

Referenciák:

A Smart Road System már egy 100%-osan működő rendszer, amelynek első telepítései most zajlanak majd. Célunk, hogy jelen szakaszban olyan önkormányzatokat, partnereket keressünk, akik számára pilot projektként féláron telepíthető a megoldás (jelen kiállítás időtartama alatti regisztráció esetén), így a település költséghatékonyan tehet a balesetmegelőzésért, miközben a rendszer egyre többet tesz az átkelőhelyek biztonságáért.