IOT LIVE SHOW 2024

2024

Április 23-25

Budapest, BOK Sportcsarnok

KIÁLLÍTÁS, KONFERENCIA ÉS MEGOLDÁS-SZÁLLÍTÓ VERSENY

Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH

Megoldás neve:

LPWA/NeoMesh alapú adatgyűjtő okosszenzor család

Megoldás célja:

A szenzoros adatgyűjtés és az adatok marketing célú, vagy megelőző karbantartás támogatására történő felhasználásának jelentősége olyan hétköznapi területeken is megnőtt, mint az áruházi hűtéstechnika. Bevásárlóközpontokban, kisboltokban egyre több üdítőitalos és fagyasztott árú tároló hűtőszekrény kerül kihelyezésére, melyek távfelügyeletére és az érzékelői által gyűjtött adatok kiértékelésére a tulajdonos mellett az ellátólánc többi tagjának is nagy szüksége van. Van aki a készülék fogyasztására, van aki a tárolt árú hőmérsékletére, van aki az ajtó nyitásának gyakoriságára és hosszára kíváncsi, és van akit a működési anomáliák, mint például zaj, rezgés vagy szokatlanul nagy áramfelvétel, mást pedig a geolokalizáció érdekel. A világon elterjedt megoldás, hogy a hűtőszekrény vezérlő elektronikája szolgáltatja ezeket az adatokat, a hűtőgép gyártói azonban a fejlesztéseiket az adatfeldolgozás és az adatmegjelenítés témakörére összpontosítják, az adatok felhőbe juttatására jellemzően nagyon drága vagy biztonsági szempontból megkérdőjelezhető megoldásokat ajánlanak. A hűtőszekrény elektronikájától független, utólagosan beszerelt elemes táplálású data-loggerek jellemzően BTLE modulokkal végzett lokális kommunikációra képesek az árufeltöltők, vagy szervizes szakemberek telefonjával vagy számítógépével, mindenképp a nagyon drága személyes jelenlétet feltételezve. A megoldásunk erre a problémára ad gazdaságos és korszerű választ hosszú ideig, olcsón működni képes eszközeinkkel.

Működés:

Okosszenzor moduljaink kétféle alapvető koncepció mentén működnek. Az első esetben pont-pont kommunikáció alkalmazásával a szenzort magát látjuk el alacsony fogyasztású celluláris Internetkapcsolattal, aza a három fő funkció az érzékelés, vezérlés és felhő irányú kommunikáció egyetlen hardver elemen kap helyet. Ez a mini mobil alapú adatgyűjtő eszköz jellemzően a hűtőszerény világításból kap tápfeszültséget a hosszú működési időhöz elengedhetetlen energia biztosításával. Egyszerre képes minden szükséges jellemző (hőmérséklet, páratartalom ,ajtónyitás, fényerő , zaj-és rezgés) érzékelésre és LPWA (NB-IoT/CAT-M) kommunikáció segítségével az adatokat felhőbe juttatni. Feszültségkimaradáskor hetekig alkalmas a geolokalizáció és vészüzenetek küldésére az alkalmazott akkumulátor segítségével. Fenntartható elemes megoldásunk a fenti feladatra a multipont-pont koncepciónk, mely egy kis fogyasztású, ad-hoc vezetékmentes lokális szenzorhálózatot jelent. Ez az automatikusan felépülő, beavatkozást, installálást nem igénylő WLAN mind az adott hűtőben, mind pedig az üzletben elhelyezett más eszközökben lévő telepes táplálású szenzorokból áll. Az akár többezer ilyen érzékelőből felépülő mesh hálózat a SubGHz működési frekvencia okán biztos jeltovábbítást tesz lehetővé még ebben a rádiójelek számára nem ideális környezetben is a kitüntetett átjáró felé, melyen keresztül NB-IOT-n keresztül lépnek ki az adatok az Internetre, ezzel lehetővé téve a sokéves elemcsere nélküli működést.

Célcsoport:

Az IoT megoldásunk célcsoportja az ellátólánc minden tagja. A hűtőszekrény gyártók feladata a garanciális kötelezettségük teljesítése mellett sokesetben a problémamentes üzemeltetés, melyet a működési paraméterek monitorozásával előre tervezhetővé teszünk. Az anomáliák korai felfedezése a megelőző karbantartás feltétele, ami pedig lehetővé teszi a kis létszámú szervizhálózat fenntartását. Az üzemi paraméterek az előre meghatározott határok közül való kilépése, váratlan zaj, rezgés, melegedés vagy többletfogyasztás megjelenése azonnali beavatkozást tesz lehetővé. A fogyasztás megfigyelése, a hőmérséklet tartása, az ajtó véletlen nyitva maradásának megelőzése az üzemeltető érdeke. A franchise tulajdonos érdeke az árú megfelelő forgási sebességének biztosítása, melyet például az ajtónyitások frekvenciájának és a hűtőszekrény üzletben való elhelyezésének viszonya jellemez. Ugyanígy alkalmas a rendszer idegen árú értékesítésére való figyelmeztetésre is, hiszen az kiszállítási adatok és az árufeltöltések (hosszan nyitva tartott ajtó) gyakoriságának összevetésével erre is mód van. Sok helyen problémát jelent a hűtőszekrények engedély nélküli elszállítása is, ennek detektálására ad lehetőséget a beépített beltéri (cella alapú) és a GPS lokalizáció, mely természetesen nemcsak vagyonvédelmi jelenttőséggel bír, hanem segítséget ad a gyári diszpécserek számára is az adott készülék földrajzi elhelyezkedésének ellenőrzésére is.

Üzleti modell:

Az értékesítés két üzleti modell alapján történik. Eszközeinket kipróbálási célra, mérnöki kiértékelő kártyaként forgalmazzuk, míg a végtermékek általában egyedi fejlesztések eredményei, mert vásárlóink jellemzően egyedi igényekkel keresnek meg bennünket. Van olyan cég, akit termékeink mint hardver eszközök érdeklik, azonban a preferált megoldás a „SensorAsAService” jellegű üzleti modell, ahol a vevő az érzékelt adatokhoz jut hozzá havidíj fejében, azaz az adatokhoz jutás lehetőségét veszi meg. Ez a szenzorlízing jellegű értékesítés lehetővé teszi, hogy az érzékelők működtetése a vásárló számára további költségekkel ne járjon, és az eszközök korszerűsítése, kalibrálása stb. a mi feladatunk, amire a rendszeres havi díj nyújt fedezetet. Szót kell mindenképpen ejteni az alkalmazott telekommunikációs költségekről is, mert a megoldásunk innovációtartalma ebben is rejlik. A szokásos piaci megoldások GSM átjárói és okosszenzorai előfizetéssel rendelkeznek, ezek havidíjai igen magasak lehetnek. Mi kihasználjuk azt a tényt, hogy érzékelőink relatív kis adatmennyiséget forgalmaznak így alkalmasak arra, hogy előre fizetett SIM chip kerüljön rájuk nagyjából 3500 forintos költséggel 10 évre vetítve. Ez az összeg hagyományos előfizetéseknél néhány hétre elegendő csak. A NeoMesh hálózatban működő szenzorokhoz ilyen költség nem tartozik, ez alól kivételt csak a néhány száz vagy ezer szenzor számára létesített egyetlen átjáró jelent, ahol a fent említett chip SIM kerül alkalmazásra.

Referenciák:

Eszközeink elsősorban külföldön kerülnek értékesítésre, ennek a folyamatnak a bevezető szakaszában vagyunk. A SmartFridge koncepció termékei pilot projektek keretében jelenleg legnagyobb számban Dél-Amerikában működnek és olyan hűtőszekrény gyártó cégek tesztelik őket, mint az Argentín EPTA, ARNEG, INELRO, BRIKET vagy Brazíliában az GELOPAR, ELEKTROFRIO, VIDROLAR. A globális vállalatok közül érdeklődik, tesztel és tárgyal a Coca-Cola, az Unilever és a Nestlé. Díj : German Inovation Award'22