IOT LIVE SHOW 2024

2024

Április 23-25

Budapest, BOK Sportcsarnok

KIÁLLÍTÁS, KONFERENCIA ÉS MEGOLDÁS-SZÁLLÍTÓ VERSENY

Agri IOT Ltd (trading as Moonsyst)

Megoldás neve:

Moonsyst Smart Rumen Monitoring system for dairy and beef cattle

Megoldás célja:

Az Agri IOT Ltd terméke a Moonsyst Smart Monitoring System for dairy and beef cattle - okos szarvasmarha monitoring rendszer, egy innovatív precíziós rendszer (Precision Livestock Farming), mely alkalmazásával a szarvasmarha állomány egészségi állapota, viselkedése, jóléte (animal welfare) folyamatosan nyomon követhető, monitorozható.
A rendszer a Smart Farming iparágba illeszkedik, melynek növekedési üteme nagyságrendekkel meghaladja más hagyományos iparágak növekedési potenciálját. Az állatokban elhelyezett un: bolusz (Smart Rumen Bolus) különböző fizikai, biológiai és kémia adatok mérésére alkalmas közvetlenül az állat bendőjéből. A mért adatok automatikusan, valós időben jutnak el a felhőben lévő alkalmazásba. Az így gyűjtött nagy mennyiségű adat feldolgozása, elemzése és megjelenítése történik, melyeket a felhasználók mobil applikáción keresztül érnek el. Az állatok folyamatos monitorozása lehetőséget ad a gazdák számára, hogy az állomány betegségeiről, viselkedéséről valós időben értesüljenek. A technológia segítségével kulcsfontosságú információk nyerhetők a tej és húsmarha állománnyal kapcsolatban, melynek ismerete elengedhetetlen feltétele a termelési hatékonyság és ezáltal a profit növelésének.
A szarvasmarha monitoring piac óriási növekedés előtt áll részben az iparági növekedésnek, részben az iparágon belüli bendő monitoring fokozatos elterjedésének köszönhetően.

Működés:

A szarvasmarha bendő bolusz egy gyorsulásmérőt, egy hőmérséklet szenzort és opcionálisan egy pH/ORP elektródát tartalmaz. A szondát szájon át helyezzük be az állat bendőjébe, ahol a súlyának köszönhetően az állat élete végéig ott is marad. A bolusz a szenzorok által mért adatokat LoRaWAN technológián kereszül juttatja el az istállóban elhelyezett LoRaWAN átjárókon keresztül a felhőben futó alkalmazásba. Az adatok feldolgozását követően a rendszer riasztásokat, értesítéseket küld a mobil applikáción keresztül a felhasználóknak az alábbi esetekben:
- nagyon pontos ivarzás megfigyelés, mely mutatja az optimális megtermékenyítés időpontját
- ellés előrejelzés, mely segítséget nyújt a halott ellések elkerülésében
- 0-24 órás állategészségügyi moniroring, mely napokkal a betegség komollyá fordulása előtt értesítést küld a gazdának.
- tejtermelésbe vont állatok jellemző betegségeinek nagyon korai felismerése, miatti jelentősen csökkenthető az antibiotikum és egyéb gyógyszerek felhasználása
- a folyamatos monitorozásnak köszönhetően a kezelések eredménye is valós időben nyomonkövethető
A rendszer használatával a reprodukciós idő csökkenthető és az állategészségügy és jólét növelhető, mely jelentős költségcsökkenést és ezáltal profitot jelent a gazdáknak.

Célcsoport:

A tej- és húshasznosítású 50 és 500 egyedszámú, jellemzően családi tulajdonú gazdaságok a célcsoportunk elsősorban Irországban, az Egyesült Királyságban és Európa északi részén (Dánia, Hollandia, Észak Németország, Norvégia). Ezen országokban már több mint 5ezer állatban működnek a boluszaink és a viszonteladói hálózaton keresztük folyamatosan bővül a monitorozott állatok száma.
Ezen kívül a pH szenzorral ellátott boluszainkra is nagy a kereslet a kísérleti projekteket végső egyetemek, kutatóintézetek és takarmány előállító cégek részéről. 2023-ban 26 országban értékesítettük ezen termékünket.

Üzleti modell:

Tekintettel arra, hogy a vevőink egy meglehetősen konzervatív iparágból jönnek ennek megfelelően az termékeink árazása is hagyományosnak mondható. A boluszainkat és a LoRaWAN átjárókat, mint terméket egyszeri költségként adjuk el, melyet nem követ semmiféle havi vagy éves díj. Ez útóbbi költségtétel nagyon nagy elutasítást kapna ügyfeleink részéről. A termék sajátossága, hogy a termelésből kikerülő állatok "magukkal viszik" a boluszokat a vágóhídra, ahonnan már nehézkes a visszagyújtése, ezért a frissen termelésbe vont üszók számára újabb boluszok beszerzése szükséges, mely egy folyamatos bevétel jelent számunkra. Ez jellemzően 20-25% minden évben, melyre szinte biztosan számíthatunk.
A termékeink árazása transzparens, az árlista elérhető mindenki számára a weboldalon, ami a bizalmat hivatott elősegíteni.

Referenciák:

Családi tulajdonú farmok Irországban, az Egyesült Királyságban és Európa északi országaiban.
Több mint 50 különböző kutatóintézetnek és egyetemnek a kísérleti projektjeihez adtunk el a termékeinkből. Vevőink között vannak az iparágban jól ismert gazdasági szereplők mint pl VanDrie, Lely Industries, TIMAB, stb
Jelenleg Kanadában, USA-ban, Norvégiában és Dél-Afrikában van disztribúciós partnerünk és 2024-ben további 5 régióban kívánunk újabb partnerekkel növelni az értékesítési hálózatunkat.