IOT LIVE SHOW 2024

2024

Április 23-25

Budapest, BOK Sportcsarnok

KIÁLLÍTÁS, KONFERENCIA ÉS MEGOLDÁS-SZÁLLÍTÓ VERSENY

Arteries Studio Kft.

Megoldás neve:

SzívM - Sensor Fusion Szívdiagnosztika okostelefonon

Megoldás célja:

A SzívM projekt egyedülálló megközelítést alkalmaz a szív- és érrendszeri betegségek korai felismerésére, otthoni monitorozásra. A megoldás a mobiltelefonok általánosan elérhető szenzorait, komplex matematikai számításokat, felhő technológiát, és mesterséges intelligenciát használ ki. A prevenciós célú egészségügyi diagnosztikai megoldás lényege, hogy egy szinte bármilyen okostelefonnal, külső kiegészítő nélkül(!) készíthető egy többpontos komplex felvétel (EKG, UH..), akár ruhán keresztül is, és ezt a rendszer kielemzi, figyelmeztetve a potenciális szív és érrendszeri problémák lehetőségére. A globálisan pusztító szívbetegségek kontextusában a SzívM rendszere hozzáférhető, költséghatékony megoldást kínál a korai diagnózishoz bárki számára, csökkentve az egészségügyi rendszerekre nehezedő terhet, és elősegítve a betegségek megelőzését, korai diagnosztikáját. A projekt célja, hogy demokratizálja a kardiológiai diagnosztikát, lehetővé téve mindenki számára, hogy külön eszköz megvásárlása nélkül fejlett technológiát használjon saját egészségének védelmében.
A megoldás jelenleg prototípus állapotban van, a fejlesztések legfontosabb része elkészült, a megoldást validálták kardiológus, háziorvos és szűrőprogramokat vezető egészségügyi szakemberek, és jelenleg a megoldás termékesítése következhet.

Működés:

A megoldás a telefon szenzorait használja a szív állapotának felmérésére: működik digitális sztetoszkópként (PCG), doppler szívultrahangként (UH), a kamerát és vakut használja a PPG mérésekhez, valamint a IMU szenzorait a felhasználó tevékenységének figyelembevételéhez. Ezeket az adatokat saját fejlesztésű matematikai eljárás , és AI elemzi, diagnosztikai információkat nyújtva a felhasználónak. A rendszer képes offline módra is.
- Szegmentálja és annotálja a fő szívhangokat (S1-S4)
- Kóros elváltozásokra utaló jeleket keres (zörejek, turbulencia, félreütések, additív hangok)
- Hearth Rate Variability (HRV) mérés
- Leméri a szív falának összehúzódási sebességét és idejét, amiből lehet térfogat változásra, a vérnyomásra és némileg az ejection fraction-re (EF) is következtetni
- Doppler adatok elemzésére egy újfajta, általunk kifejlesztett Fourier transzformációs eljárást alkalmaz, nagyban növeli a frekvencia és időbeni felbontást
- Nyomás hullám terjedési idő számítás az erekben: ebből következtetni lehet a vérnyomásra, érrendszeri elváltozásokra
- Képes felismerni az új eltéréseket és a beépített detekciós szabályok szerint is diagnosztizálni.
- Pontos FFT spektrumot számít a hangokból, amit megjelenít a hullám görbével együtt
- A szívhangok feldolgozási módja miatt amúgy nem hallható, vagy látható részletek is előjöhetnek
- A PCG alapú szívhangmérés több réteg ruhán át is jól működik, így majdnem bármilyen telefonon, és szinte bármilyen környezetben használható.

Célcsoport:

A SzívM elsődleges célcsoportja az egészségtudatos felhasználók, idősek, krónikus szívbetegségekkel élő páciensek, valamint azok, akik nehezen férnek hozzá szakorvosi ellátáshoz, vagy sürgősen / rendszeresen szeretnék diagnosztizálni magukat (sport közben, vagy utazás közbeni rosszullét, ismert meglévő szívbetegségek esetében rendszeres önellenőrzés). A projekt különösen értékes lehet vidéki és elszigetelt területeken élők számára, ahol a hozzáférés az egészségügyi szolgáltatásokhoz korlátozott. Az alkalmazás segítségével a felhasználók képesek lesznek önállóan monitorozni szívük állapotát, és időben észlelni a potenciális problémákat, és ehhez nem kell más, csak egy okostelefon, ami már szinte mindenkinek a zsebében van, akár a legszegényebb rétegeknek is. Másodlagos célcsoportok, akik profitálhatnak a rendszer használatából: gyógyszercégek, gyógyszerfejlesztők, gyógyszertárak, szakorvosok, egészségügyi szolgáltatók, digitális fitness eszköz gyártók.

Üzleti modell:

A SzívM projekt a direkt és indirekt bevételi források egyedülálló kombinációjával kíván piaci sikerre szert tenni. A felhasználói oldalon a freemium modellt alkalmazzuk, ahol az alapvető szolgáltatások, és próba mérések ingyenesek, de további diagnosztikai funkciók, adattárolás és személyre szabott elemzések előfizetési díj ellenében érhetőek el. Ez ösztönzi a felhasználókat a prémium szolgáltatások igénybevételére.
Együttműködni kívánunk egészségügyi intézményekkel, ahol a SzívM adatok felhasználhatóak lesznek a betegkezelés javítására, illetve harmadik felekkel - mint gyógyszertár hálózatok, és gyógyszercégek - akik a gyűjtött anonimizált adatokat kutatási célból felhasználhatják, továbbá nekik fejlesztett egyedi alkalmazásokba beépíthetőek még a következő funkciók: szakorvos kereső, betegtájékoztatók, medikációs naptár, mérések megosztásának lehetősége harmadik féllel.
Licencdíjak és együttműködési szerződések biztosítják a projekt fenntartható finanszírozását. Az analitikai modul pl. beágyazható más alkalmazásokba, platformokra, és ez további licensz bevételi forrást jelent, így a SzívM modulját licenszelheti otthoni ápolási rendszer, de wellness és fitnesz alkalmazások számára is használható. Ez a modell biztosítja a széles körű elérhetőséget és a folyamatos bevételeket.

Referenciák:

Fejlesztőcégünk nagy tapasztalattal fejleszt IoT ökoszisztémákat:
- Okos vevő tájékoztató és CFM (T-Mobile)
- Drónos hőkamerás vadállomány elemzés (Digiterra)
- Okos autómosó fejlesztés videóelemzéssel (RRW, USA)
- Beltéri nyomkövetés, Google Glass fejlesztés (Benchmark Education, USA)
- Drónos leltározás, RFID (GINOP projekt)
- Tűzvédelmi rendszer hw, sw fejlesztés (Defensor)
- AI alapú fordító platform (MemoQ)
- Vitorlás sport analitikai IoT rendszer (Airmoniq)
- Okos EMS (Efit, XBody)
- ...