IOT LIVE SHOW 2024

2024

Április 23-25

Budapest, BOK Sportcsarnok

KIÁLLÍTÁS, KONFERENCIA ÉS MEGOLDÁS-SZÁLLÍTÓ VERSENY

DRONE2B (MyActionCam Magyarország Kft.)

Megoldás neve:

DJI Dock drónfészek, mint peremmegoldás

Megoldás célja:

A DJI Dock, mint peremmegoldás célja, hogy a drón és IoT technológiák integrálásával új szintre emelje az automatizált felügyeleti és adatgyűjtési műveleteket. Ez az autonóm drónfészek forradalmasítja a távoli területek monitorozását, lehetővé téve a drónok számára, hogy önállóan végezzék el a szükséges küldetéseket, minimálisra csökkentve az emberi beavatkozás szükségességét. A cél nem csupán a műveleti hatékonyság növelése, hanem a költségek csökkentése és a biztonság javítása is, különösen olyan kritikus területeken, mint az ipari létesítmények, mezőgazdasági területek, különböző infrastruktúrák és biztonsági zónák felügyelete. Az IoT-integráció révén a drónfészek kiterjeszti a drónok képességeit, elősegítve a gyűjtött adatok azonnali feldolgozását és elemzését, ezzel támogatva a gyors és informált döntéshozatalt.
A piaci jelentőségét tekintve, a DJI Dock a drónalapú megfigyelési és adatgyűjtési megoldások következő generációját képviseli, amely integrálja az IoT előnyeit a drón technológiával. A rendszer lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jelentősen csökkentsék az operatív költségeket és javítsák a biztonsági protokollokat, miközben növelik az adatgyűjtés sebességét és pontosságát.

Működés:

A DJI Dock működési elve a teljes körű automatizációra és az IoT technológia integrálására épül, lehetővé téve a drónok számára, hogy önállóan hajtsanak végre felügyeleti, felmérési és adatgyűjtési műveleteket.
A rendszer magja a DJI FlightHub 2, egy felhőalapú platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról tervezzék meg és ütemezzék a drónküldetéseket, kezeljék a gyűjtött adatokat, valós időben kövessék a drónok állapotát és helyzetét. A DJI Dock automata dokkoló állomásként szolgál, ahol a drónok landolhatnak, újratölthetik magukat, hogy műveleti készenlétben várakozhassanak a következő repülésig.
Az IoT integrációjának köszönhetően a DJI Dock képes kommunikálni a vállalati adatrendszerekkel, automatikusan továbbítva a gyűjtött adatokat elemzésre és döntéshozatali folyamatok támogatására. Az integrált időjárás-állomás és a környezeti szenzorok lehetővé teszik a rendszer számára, hogy intelligensen reagáljon a változó körülményekre, optimalizálva a drónműveleteket az adott időjárási és környezeti feltételekhez.
Továbbá, a DJI Dock nyitott architektúrája és az API-hozzáférés bővítik a rendszer alkalmazhatóságát, lehetővé téve harmadik felek számára olyan egyedi alkalmazások fejlesztését és integrálását, amelyek specifikus ipari igényeket szolgálnak ki. Ez az integráció megkönnyíti a rendszerzökkenőmentes beillesztését a meglévő üzleti folyamatokba, és hozzájárul a műveleti hatékonyság növeléséhez.

Célcsoport:

A DJI Dock, mint peremmegoldás, elsősorban olyan szektorokat céloz meg, ahol a távoli monitorozás és adatgyűjtés kulcsfontosságú. Az ipari létesítmények, mezőgazdasági területek, infrastruktúra, közbiztonság és környezetvédelem területén működő szervezetek számára nyújt értékes megoldást, lehetővé téve számukra, hogy növeljék operatív hatékonyságukat, csökkentsék költségeiket, és javítsák biztonsági protokolljaikat. A DJI Dock képes automatizálni a felügyeleti és kerületvédelmi feladatokat olyan helyeken, ahol az emberi jelenlét nehézkes vagy veszélyes lenne, így radikálisan átalakítva a hagyományos megfigyelési és ellenőrzési műveleteket. Az IoT technológiával integrálva a rendszer nem csak adatgyűjtést tesz lehetővé, hanem az adatok azonnali elemzését és felhasználását is, támogatva ezzel a gyors és informált döntéshozatali folyamatokat. Az építőipar és ingatlanfejlesztés területén dolgozók számára a DJI Dock segítségével javítható az építkezések felügyelete, míg a katasztrófa-elhárítási csapatok gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást hajthatnak végre vészhelyzetek során. Hőkamerával felszerelt drónjának köszönhetően az agráriumban is alkalmazható, például gyümölcsösökben. Összességében, a DJI Dock célja, hogy a drón technológia és IoT előnyeit kihasználva forradalmasítsa a távoli műveleteket, így szolgálva a modern társadalom és gazdaság széles spektrumát.

Üzleti modell:

A DJI Dock üzleti modelljének középpontjában az autonóm drónüzemeltetés áll, kihasználva a modern IoT technológia adta előnyöket. Ez a modell az előfizetéses FlightHub 2 szolgáltatást integrálja, hogy a felhasználók teljes mértékben kiaknázhassák a rendszer képességeit, beleértve a feladattervezést, adatgyűjtést és -kezelést, valamint az eszközök karbantartását. Az üzleti modell alapja a költséghatékonyság és a műveleti hatékonyság javítása, csökkentve az emberi beavatkozásra és a hagyományos megfigyelési, ellenőrzési és karbantartási műveletekre való szükségletet.
Továbbá, a DJI Dock üzleti modellje lehetővé teszi harmadik felek számára, mint fejlesztők és rendszerintegrátorok, hogy saját megoldásaikat integrálják a platformba, ezzel bővítve annak alkalmazási körét és piaci relevanciáját. Az API-hozzáférés révén a DJI Dock egy nyitott platformmá válik, amely támogatja a személyre szabott, iparági specifikus megoldások fejlesztését.
A DJI Dock tehát egy integrált, előfizetés alapú üzleti modellt kínál, amely a költséghatékonyság, a műveleti hatékonyság, a rendszer rugalmassága, és a nyitottság alapelveire épít, megteremtve ezzel a piaci siker alapjait a modern drónüzemeltetési megoldások területén.

Referenciák:

2024 elején a Balaton-felvidéki kajszibarack-ültetvények hőkamerás feltérképezését végeztük a Dockkal és az M30T drónnal, az Axiállal együttműködve. A hagyományos, földi, manuálisan begyűjtött hőmérsékleti adatokkal szemben a dokkból bármikor azonnal felszállásra kész drón percek alatt teljeskörű hőképet ad a gyümölcsösről a magasból, ami kulcsfontosságú időt és információt, ezáltal pedig előnyt nyújt a termelők számára az egyik leggyakoribb probléma, a tavaszi fagykár elleni védekezésben.