IOT LIVE SHOW 2024

2024

Április 23-25

Budapest, BOK Sportcsarnok

KIÁLLÍTÁS, KONFERENCIA ÉS MEGOLDÁS-SZÁLLÍTÓ VERSENY

Optin Kft.

Megoldás neve:

OptiPump precíziós perisztaltikus pumpa

Megoldás célja:

Az OptiPump perisztaltikus pumpákkal optimális megoldást szeretnénk kínálni mindazoknak akik precíziós folyadék adagolást szeretnének megvalósítani, megfizethető áron, akár automatizáltan vagy távvezérelt módon.
A piacon elérhető perisztaltikus pumpák jellemzően drágák, csak egyirányú működést tudnak, és nincs programozható vezérlésük vagy finomhangolási lehetőségük sem.
A fejlesztésünk prototípus stádiumban van, jelenleg kétféle mechanikát gyártunk, OptiPump-400 és OptiPump-1000 néven, ami 400 ml/perc és 1000 ml/perc maximális adagolási sebességet jelent.

Működés:

Az OptiPump eszközök két komponensből tevődnek össze, a mechanikából és az elektronikából. A pumpák mechanikus része funkcionálisan formatervezett, kevés alkatrészből áll, melyek mindegyike (kivéve a csapágy és a szilikon cső) 3D nyomtatható, ezáltal könnyen, olcsón előállítható. A vezérlő elektronika egy precíz léptetőmotorral mozgatja a hajtókart, ami a csövet dörzsöli, így működik a perisztaltikus pumpa. A vezérlő elektronika számol az adott pumpa és folyadék átfolyási tényezőjével, a csövek feltöltési és kiürítési idejével és ezáltal nagyon pontos adagolást valósít meg. A vezérlő működhet helyszíni HMI-ről, de lehet BLE, LoRaWAN, NBIoT vagy LTE kapcsolatos is.

Célcsoport:

A megoldásunk célcsoportja minden olyan terület, ahol folyadékok automatikus, esetleg távvezérelt, és mindenekelőtt precíziós adagolása szóba kerül. Ilyen például a Smart Farming, az intelligens mezőgazdasági megoldások közt szóba jöhet a hidrokultúrás vagy hagyományos növénytermesztés esetén a tápoldatok, biostimulátorok öntözővízhez adagolása, növényvédő szerek keverése, vagy állattartásban a táplálékkiegészítők, vitaminok ivóvízhez adagolása stb.
Szintén alkalmas különböző tisztítószerek adagolására önkiszolgáló autómosók, kutyafürdetők vagy úszómedencék esetén. Ugyanígy célcsoport lehet az élelmiszeripari alkalmazás is, mivel a folyadék nem érintkezik a pumpa alkatrészeivel, csak a megfelelő csövön halad át. Alkalmas lehet különböző üdítőitalok, szörpök, koktélok adagolására is.

Üzleti modell:

Jelenleg kétféle pumpa hardver vásárolható meg, melyek átfolyási sebességben és ezáltal pontosságban térnek el egymástól. A legegyszerűbb vezérlés az időzített ki- és bekapcsolás, de ügyféligény esetén megvalósítjuk a pumpák más eszközökhöz, rendszerekhez illesztését, BLE, LoRaWAN, NBIoT vagy LTE kapcsolaton keresztüli kommunikációját, mobilalkalmazást vagy IoT szerver és front-end fejlesztést is.

Referenciák:

A perisztaltikus pumpa platformunk még prototípus stádiumban van, de néhány darabot szállítottunk ebből a Széchenyi István Egyetem részére.
Csapatunk több mint egy évtizedes tapasztalattal fejleszt beágyazott, IoT eszközöket, rendszereket:
- Capnográfiás műszer, asztma és COPD vizsgálathoz (GINOP projekt)
- ADL mikroklíma adatgyűjtő termékcsalád (MTA, SZTE)
- Újszülött légzésfigyelő (BabyMo)
- e-Call retrofit segélyhívó gépjárművekbe (Albacomp)
- IoT tracker (Széchenyi István Egyetem)