IOT LIVE SHOW 2024

2024

Április 23-25

Budapest, BOK Sportcsarnok

KIÁLLÍTÁS, KONFERENCIA ÉS MEGOLDÁS-SZÁLLÍTÓ VERSENY

Cubilog Kft.

Megoldás neve:

Virtuális mobil HMI - Platform függetlenül

Megoldás célja:

Létrehoztunk a PLC eszközök távfelügyeletbe kapcsolására, távoli elérésére és adatainak kezelésére egy platformfüggetlen, egyidejűleg több PLC-t kezelni tudó webalkalmazás alapú műszerfalat, azaz egy virtuális HMI-t.
A webalkalmazás alapú műszerfalak helyettesíthetik a helyben telepített, így helyszíni működésű HMI-ket, ugyanakkor lehetővé teszik a mobilitást. Egy PLC-hez több műszefal is tartozhat és akár több felhasználó egyidőben elérheti ezeket. A felhasználók jogosultságuk alapján más és más adatok láthatnak, illetve más és más parancsokat adhatnak ki, azaz avatkozhatnak be a vezérlésbe.
A megoldás célja növelni a gyártósorok, gyártóegységek, üzemek termelékenységét, a termelés biztonságát, garantálni a magasabb termékminőséget. Mindemellett növelhetőek a megtakarítások, akár energia, akár emberi erőforrás felhasználások területén.
A webalkamazásként futó kombinált műszerfalrendszer a széleskörű felhasználói kör és funkcionalitás megvalósításával csökkenti a beruházási költséget, így garantálja a rövidebb idejű megtérülést.
Gyakorlati példa: helyszíni operátor a termelési adatokat, folyamatokat figyeli, avatkozik be, a karbantartó távolról, a gép vagy gyártósor teljesítményével, meghibásodásával kapcsolatos adatokat, információkat figyeli és értesítéseket, figyelmeztetéseket kap, illetve kezel. A karbantartó műszerfalára egyidejűleg több PLC adatai is befuthatnak, illetve egyidejűleg több karbantartó is láthatja ezeket az adatokat.

Működés:

A virtuális HMI webalkalmazásunk, a PLC MODBUS kapcsolatát felhasználó adatgyűjtőn, valamint a felhő alapú háttérrendszeren keresztül elérhetővé teszi a PLC adatait és vezérlését.
Adatgyűjtő standard MODBUS protokoll valamelyikén keresztül kapcsolódik a PLC-hez (igazodva a PLC rendszeréhez), így a PLC platformjától függetlenül megvalósítjuk az adat és vezérlés távoli elérését.
Az adatok és a vezérlés a felhőben vagy on-premise szerveren található háttér rendszerünkben kerülnek gyűjtésre és tárolásra.
Majd az adatokat és parancsokat a webböngésző alapú műszerfalon jelenítjük meg és tesszük kezelhetővé. Fontos jellemzője a rendszernek a valós idejű adatmegjelenítés, valamint a vezérlés valós idejű továbbítása a PLC felé.
A valós idejű adatfeldolgozással a virtuális HMI alkalmazás képes kritikus szenzor érték vagy nem várt esemény esetén azonnali riasztást kijelezni, illetve a háttérrendszer email-ben, sms-ben vagy hanghívás formájában riasztást küldeni.
A gyűjtött adatok lehetővé teszik különböző szempont szerint összeállított riportok és analitikák készítését, termelési ciklusok kiértékelését, összehasonlítását, a következő termelési ciklus optimalizálását, gyártási folyamatok ellenőrzését, minőségbiztosítás adatokkal való automatikus megtáplálását.

Célcsoport:

Számos ipari szereplő és termelési terület kiszolgálására alkalmas alkalmazást fejlesztettünk, ami alkalmas több üzleti terület teljeskörű kiszolgálására. Ipari és mezőgazdaságI területeken is sikerrel alkalmazzuk megoldásunkat, hiszen PLC alapú vezérlések mindkét területen elterjedtek és széles körben jelen vannak, ugyanakkor egyre nagyobb igény van a mobilitásra.
Cég vagy üzemméret tekintetében elsősorban a KKV szektor számára kínálunk megoldást, ahol megoldásunkat a telepítendő adatgyűjtő és kapcsolódó eszközök szállításától, a telepítésen keresztül egészen a működtetést megvalósító szolgáltatásig terjedően kínáljuk.
A rendszer modularitása és platformfüggetlensége okán képes az egyedi igények kiszolgálására, illetve akár részigények megvalósítására is, így vevőink pontosan azt kapják, amire szükségük van, ezért rendszerünk gyors megtérülést biztosít számunkra, költséghatékonysága miatt a kkv célcsoport számára is elérhető.
Termékünk és szolgáltatásunk szabadon skálázható, így bármilyen méretű vállalat számára megteremti digitalizáció lehetőségét.
Rendszerünk iparág független, így széles körben alkalmazható az agrártól az élelmiszer feldolgozóiparon át, a fémmegmunkálásig.
A megvalósítás a termelés biztonságának növelésével, a minőségbiztosítással a legfontosabb területeken javíthatja a KKV-k versenyhelyzetét.
A rendszer bevezetése és használata nem igényel komolyabb technikai tudást, így alacsony érettségű szinten lévő vállalatok is könnyedén bevezethetik, alkalmazhatják

Üzleti modell:

A fenitekben bemutatott alkalmazásunk egyszeri díj (eszköz, egyediesítés és telepítés) fejében kínáljuk, melyet kiegészít a telepített eszközökön nyújtott szolgáltatásokhoz tartozó üzemeltetési havidíj, melyekhez különböző szolgáltatáscsomagokat ajánlunk.
Amennyiben a vevőnk egyedi igényt támaszt rendszerünkkel szemben, úgy azt a fejlesztést vagy integrációt egyszeri fejlesztési díj fejében végezzük. Alkalmazásunk költséghatékonyságát szolgálja, hogy széles eszközrendszerrel rendelkezünk akár hardveres, akár szoftveres integráció tekintetében, így az egyedi igények esetében nem fejlesztéseket, inkább testreszabásokat valósítunk meg, ami mérsékelt költséggel terheli az ügyfelet és gyorsabb, hatékonyabb megvalósítást jelent.
Az egyediesítések különböző konstrukcióban valósulnak meg, így van, hogy azok rendszerünkbe beépülnek és modulként megjelennek, de van, hogy a modult csak az egyediesítést, a fejlesztést megrendelő vevő használja.
Ezek a modulok a standard szolgáltatás csomagjaink havidíján felül további havidíj bevételt generálnak.
Arra is lehetőséget kínálunk, hogy az alkalmazásunkat havidíjas konstrukcióba vegyék igénybe partnereink, ahol 24 hónapos hűségidő vállalása mellett havidíjas konstrukcióban kínáljuk megoldásunkat. Ebben a konstrukcióban partnerünk az első 24 hónapban magasabb, az eszköz és a telepítés finanszírozását fedező havidíjat fizet, majd a 25. hónaptól a havidíj az alap szolgáltatási díjra csökken.

Referenciák:

Virtuális mobil HMI alkalmazásunkat több magyarországi cégnél már alkalmazzuk, akik nagy elégedettséggel használják és partnereink alkalmazásunk továbbfejlesztésében..
● Ecomotiv Kft. - tojásfeldolgozó
● Bos-Frucht Kft . - szarvasmarhatelep
● Fino-Food Kft. - tejtermék előállítás
● Dunakiliti Agrár Zrt. - szarvasmarhatelep